torstai 21. heinäkuuta 2011

Splitin verkkaista kaupunkielämää

Leppoisa päivä Splitissä! Perusnäkymä on melko tunnusmerkitöntä, välimeren alueen tavallista kaupunkikuvaa. Kaupungin ytimessä on kuitenkin laaja sokkeloinen vanhakaupunki, jossa piilee paljon pieniä kahviloita, ravintoloita, vaatekauppoja (pääosin Gyllenbergeille) ja muita pikku putiikkipahasia. Rantaa seuraa bulevardi, jolla on kahvilaa ja syöttölää toisen vieressä. Vanhassa kaupungissa voisi maleksia kauankin vailla varsinaista määrää. Matkakumppani tosin ärtyy hortoilustani, olen kuulemma aina tukkimassa kulkutietä kun jään hajamielisesti tähyilemään vanhoja kivirakennuksia ja kapeita, kuvauksellisia kujia.
Näkymä parvekkeelta.
Eilen illalla kiertelimme muutamia baareja, yksi yökerhokin osui tielle. Aamulla pyrimme ensin saattamaan itsemme kartalle ja käyskentelimme kaupungilla. Kävimme ihmettelemässä muutama sata vuotta jaa. eläneen roomalaisen pampun, Diocletianuksen vaatimatonta, korttelin kokoista kesämökkiä (lue: linnaa). Ei piiperretä, vaan rakennetaan samalla kunnollinen.
Diocletianuksen palatsi.


Kyllä joka jampalla pitää oma kirkko olla.
Iltapäivä kului rannalla parinkymmenen minuutin kävelymatkan päässä keskustasta. Vesi on melkein yhtä sinistä täällä kuin saarella, ihmeellistä! Mopo on lähtenyt keulimaan suolaisten ja rasvaisten herkkujen kanssa, ja nimenomaan lounaalla. Aamupala on onneksi pysynyt haskassa, ja iltaisin ruoka ollut vähemmän härskiä. Lienee kuitenkin sanomattakin selvää, että erilaiseen tottunut elimistö esittää vastalauseita viikon sikailun jälkeen. Vatsa huusi jo lounaalla jotain vihreätä ja elävää, mutta rantakuppilat tarjosivat vain roskaruokaa. Ranskalaiset kiitos, nehän lasketaan jenkkikouluissakin vihanneksiksi…

Rantabulevardi Riva.

Joku köyhä Kouros Konstapopoulouloustous seilaa laiskasti rantavedessä.

Marjanin ranta.

Sain kaverilta joululahjaksi tätä Body Shopin köykäisesti kuorivaa satsuma-suihkusaippuaa. Jäin nalkkiin, jo toinen puteli menossa. Tuoksu on pirteä ja kuoriva ominaisuus mainio, varsinkin rantamöyrinnän jälkeen. Kiits J.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti