maanantai 3. kesäkuuta 2013

Korteni levottomana vellovaan fitness-keskustelukekoon



Miksi fitness-väki tuntuu olevan niin kärkkäästi puolustuskannalla? Vastustaako yhteisö pohjimmiltaan fitness- ja keholajien harrastajia ja heidän elämäntyyliään?

Copywriterinakin työskentelevä kahvakuulaurheilija Kukka Laakso saa olla tyytyväinen. Jotain on tehty oikein, kun yksi bodipäivitys saa aikaan näin vilkasta kuhinaa.

Sain osani treenaamiseen ja fitness-elämäntyyliin liittyvästä räjähdysherkästä keskustelusta, kun avasin omaa elämänasennettani väärässä yhteydessä. Vastapuoli tulkitsi silmänräpäyksessä sanomani ilkeämieliseksi vertailuksi. Sain heti paheksuntaa ja suuraakkosia arkipäivääni ja elämänasennettani lähemmin tuntemattomilta ihmisiltä.

Ajatus siitä, että päivittelisin tai arvostelisin urheilullista elämäntyyliä, on ventovieras. Tykkään treenata ja syödä niin, että vointi on hyvä ja virtaa riittää. Kärkkäitä kommentteja ihmetellessäni en voinut olla ajattelematta, että vastaava keskustelu on takuulla käyty aikaisemminkin. Peräti ihan oikeaa puuta haukkuen. Onko tosiaan jossain joukko ihmisiä, joka huvittelee säälittelemällä kanssaihmisen ruokavalioita, aikaisia aamuherätyksiä tai tiukkaa treeniaikataulua – elämäntapaa yleensä?

On päivänselvää, että fitness-väki on tiensä valinnut vapaaehtoisesti, innosta ja rakkaudesta urheiluun ja terveeseen elämään. Juupas eipäs -keskustelu ja niin sanotun hurahtamisen päivittely on turhaa. Ne nuoret fitness-naiset sikspäkkeineen eivät takuulla tuppaudu pilaamaan tyytyväisen nakkisoosinsyöjän arkipäivää tai tule tyrkyttämään urheiluohjeita. Antaa tyttöjen harrastaa ja elämäntapailla. Hienoa!

Itse olen löytänyt aidon urheilun ilon uudestaan vasta viime vuosina. Muksuna illat täyttyivät jos jonkinlaisesta jumpasta, tanssista, uinnista ja hevostelusta. Ylimieliset, huutamista ja nöyryytystä kasvatuskeinona käyttäneet liikunnanopettajat istuttivat kuitenkin sitkeän urheilukammon.  Yleensä pelattiin jotakin vastenmielistä pallopeliä, jossa suosittiin perisuomenruotsalaista käsipalloa kohdusta asti pelanneita joukkuelajitykkejä. Ajatella, jos yksilö olisi useammin saanut valita vaikka telinevoimistelun, lenkkeilyn, kuntopiirin tai kuntosalin.

Kukka Laakson asenteessa ihastuin ja samastuin valinnanvapauteen. Kuljen itse saman ohjenuoran mukaan. En kiellä itseltäni mitään. Annan itselleni aina valinnanvapauden lähestulkoon kaikessa, mitä mieleni keksii haluta. Tai tekee mieli jättää tekemättä. Siivet, iso kasa ranskalaisia ja naurettavan iso kalja? Vai suu täyteen suklaata? Jätänkö työt huomiselle? Ehkä paikalliseen kuuntelemaan huonoa bändiä ja vetämään perseet?

No, tässä tulee jännä kohta: yhdeksän kertaa kymmenestä mieli ja kroppa kuitenkin valitsevat fiksummin. Kun tarpeeksi kauan lyö päätä seinään, ymmärtää lopulta laittaa tyynyn väliin. Neljän viljan kaurapuuro tekee hyvää vatsalle ja pitää kauan kylläisenä. Broileri ja kylmäsavulohi ovat hyvää evästä. Täysjyväruis toimii. Marjoilla ryyditetty maustamaton jugu päihittää sokeroidun. Älä lisää liikaa suolaa. Jätä se toinen viinilasillinen juomatta, yöunet kärsivät. Osta niitä hyviä tummasuklaarusinoita, älä roskasuklaata. Kuulaa. Joogaa. Jumppaa. Juokse. Ulkoile. Metsäile. Suunnittele ja tee ajoissa. Lueskele auringossa. Nauti. Rauhoitu. Nuku.



Itselleni vapaus valita on oikea tie. Mieli ei joudu koskaan kieltäytymisen aiheuttamaan ahdinkoon, jolloin kapinahenki ei nouse. En kuitenkaan vertaa elämäntapaani ja tottumuksiani fitness-urheilijoiden tai muidenkaan arkipäivään. Samalle hiekkalaatikolle mahtuu takuulla erilaisia lapsia iloitsemaan samoista leikeistä. Kaikella lempeydellä ja hyvällä tahdolla: mulle on ihan sama miten muut elävät.

Jokainen valitkoon parhaan mahdollisen tiensä. Hyvää elämää ja onnellisuuttahan täällä kaikki haetaan. Niiden saavuttamisesta on vastuussa yksin itse.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti